Hogyan éljünk túl 2051-ben?

Projekthét - CREA 2051 JÖVŐ verseny

Hogyan éljünk túl 2051-ben?

November 25-én minden crescolásnak együtt dobbant a szíve, ugyanis befejeződött az őszi projekthetünk, amely nagyon sok feladatot és kihívást hozott a gyerekeknek (és tanároknak egyaránt). Büszkék vagyunk rájuk, mert fantasztikusan teljesítettek, remek ötletek, alkotások születtek. 


Miről is szólt ez a hét?

Az idei őszi projekthetünk, más néven a CREA 2051 JÖVŐ versenyen a diákok feladata az volt, hogy kitalálják, hogyan élheti túl magát az emberiség 2051-ben. Mit tehetünk, hogy normálisabban éljünk 30 év múlva? Célunk volt, hogy a gyerekek összefüggéseket és megoldásokat találjanak korunk legégetőbb problémáira és azt az iskolaközösség előtt bemutassák.

Öt terület - táplálkozás, divat, hulladékkezelés, közlekedés, lakókörnyezet - közül választhattak egyet a csapatok, akik munkáját mentortanárok segítették. A 20 csoport az évfolyamokból vegyesen szerveződött, így a gyerekeknek az egymásra hangolódással is meg kellett küzdeniük a választott problémán és feladatmegosztáson túl. 

Hétfőtől csütörtökig tartott az érdemi munka – a gyerekek, fúrtak, faragtak, csiszoltak, festettek, 3D terveztek és nyomtattak, varrtak, ragasztottak, programoztak. Óriás műhellyé vált a Creascola Campusa. Pénteken pedig 4 percet kapott minden csoport, hogy társai és a szakmai zsűri előtt prezentálja elképzeléseit, megoldási javaslatát a nagyelőadóban, több mint 100 kíváncsi szempár előtt.

A probléma felvetése és megoldása kapcsán maketteket, applikációkat, honlapokat, termék prototípusokat, társasjátékot, ruhát és jövőre vonatkozó üzleti modelleket készítettek és mutattak be diákjaink. Kreatívabbnál kreatívabb termékek, szolgáltatások és megoldások születtek a gyerekek kezei alatt. Hihetetlen volt látni, hogyan szárnyal a fantáziájuk és mennyire felelősen gondolkoznak!

 

Milyen megoldások születtek?

Emeletes házak teteje között közlekedő SkyBus, otthoni alga medence, algából készült 3 fogásos menük, meatless fasírt és virsli gyár, hűthető-fűthető üvegház, elektromágneses hibrid autó, önvezető háromfunkciós „taxi” jármű, a jövő busza, ECOPLAZA, űrszemét mennyiségére felhívó társajáték, úszó öko otthonsziget, környezetbarát és önfenntartó házak, DaRagprés (darál és ragaszt  - új textilgyártási technológia, újrahasznosított ruhákból készült szigetelőanyag gyártására), multifunkcionális táska - amelyben akár kutyust is vihetünk, gyerekkel együtt növő ruha, KARZAL: műanyag szemétből ruha. Ugye, mintha egy sci-fi filmbe csöppentünk volna?

Háromfős zsűrink, Joós Andrea - műsorvezető, startup mentor, Berinkei András - műhelymester, Dr. Henn Péter - alapító folyamatosan figyelt, kóstolt és komoly kérdéseket záporoztatott a fiatal „start-up vállalkozókra” projektjükkel kapcsolatban. Büszkén mondhatjuk, hogy nem vallottak szégyent, kreatív válaszokat adtak a néha jogosan kekec zsűrinek. 

A zsűri értékelése alapján I. II. és III. helyezett került kiosztásra. 

  1. helyezett: KARZAL Divatstúdió

  2. helyezett: Űrszemét társasjáték

  3. helyezett: ECOPLAZA - zöld üzletközpont

A közönség is szavazhatott a számára legjobban tetsző projektre, melyet az eseményt végig kísérő Crea News médiaügynökség kapta, akinek online bejegyzései, werkfilmje és fotói hitelesen dokumentálták az elmúlt pár nap felejthetetlen örömeit, kihívásait és megpróbáltatásait.

Persze projekthetünk nem jöhetett volna létre lehetetlent nem ismerő tanáraink nélkül, akik végig ott voltak a diákok mellett, terelgették és segítették őket.

Gratulálunk minden résztvevőnek! Ti vagytok a jövő!

Tavasszal veletek ugyanitt!!!

 

Kapcsolat

telefon

Titkárság: +36 20 227 3628
Jelentkezés: +36 20 316 6662

email

E-mail: kapcsolat@creascola.hu

postacím

Iskola:
2040 Budaörs, Liget utca 3/a


GYIK

GY. I. K.
Visszatérő kérdésekre összegyűjtöttük a válaszokat

Facebook
Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérdése van? Írjon nekünk!